Lavochkin La-7 Eduard 1/48

Piše: 0viking0

12/12/2017

Nema komentara

Eduardova maketa je u biti prepakirana Gavia. Nije neka poznata firma, ali ova maketa je i više nego prolazna – neusporedivo se bolje sklapa od Special Hobbya i sličnih short runova, no naravno da nije Tamiya ili Hasegawa. Maketa je generalno točna. Najveći je problem malo preuski dio stražnjeg trupa iza canopya i noge kotača koje nekako nisu 100% vjerne originalu – sad da li položajem, duljinom…  Nije ništa što se može lako uočiti golim okom, radi se možda o milimetar dva. Kuži se jedino kraj Zvezdine La-5 makete, ali zbilja neznatno i samo ako se pozorno gleda

S druge strane, avion je veoma jednostavne konstrukcije, pa niti nema puno detalja, panela i slično. Ovo izdanje je bilo u Profipack oblku, pa je u kutiji i lijepi set jetkovine i decali za čak 5-6 varijanti.

Sve to zvuči lijepo, no ja sam ga baš zakomplicirao. Taman mi je u vrijeme slaganja prohodao mlađi sinčić, pa je počelo haračenje po stolu. Maketa se generalno lijepo sklapa, tek je malo problema na spoju krila i trupa. Eduardovi PE dijelovi lijepo naliježu, no izrada se odužila jer sam svako malo sve skupa pospremao, pa ponovo raspremao. Sad mi klinac ima skoro dvije godine i već polako kuži što ne smije, ali kroz godinu je bilo dosta stvari po podu i po rukavima čim ne bi jednom sve pospremio ili maknuo izvan dometa.

Zatim, prvi sam puta koristio AKAN boje koje jedine imaju točne nijanse za sovjetske lovce iz WWII perioda, no bojama nekako nisam zadovoljan. Nisu onakve finoće kakvu imaju Gunze boje npr. Bilo je baš glupih problema i nekako su neotporne na bilo kakve mehaničke utjecaje.

Na žalost, unatoč hrpi decala za puno sovjetskih aviona – niti jedan set iz kutije nije točan. Zvijezde su u obliku modernih rusa, oznake netočne, brojevi krivo dizajnirani. Zato zahvaljujem kolegi koji je donirao ispravne zvijezde, a brojeve sam improvizirao (broj 3 nije sasvim točnog oblika za taj avion).

Ono čime sam se oduševio je EZ line kojeg sam prvi puta koristio za antene – brutala…

Inače, ovo je navodno bio avion Staljinovog sina, pa mehaničar dobiva podrobne tehničke i političke naredbe Smile … a on jadan zbunjen…


MK Grunf Zona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

“Sila u MK Grunfu jaka je” – Yoda