Panhard VBL 1/48 Gaso.Line

Piše: 0viking0

03/08/2018

Nema komentara

Gaso.Line je relativno slabo poznati proizvođač multimedijskih ili full resin maketa, konverzija i ostalih sitnica. Inače nisam ljubitelj takvih stvari, ali sam imao priliku relativno povoljno nabaviti njihovu maketu VBL-a. To vozilo mi je iznimno simpatično, pa odluka o nabavi i nije bila teška.

Maketa nema puno dijelova, ali to što ima je dosta detaljno. Ne čini se tipična resinska maketa. Detalji su izvrsni, a materijal je nekakav zrnati i dosta kruti. Moguće da je nekakav 3D print. Kada se prvi puta izvadi iz kutije, izgleda iznenađujuće dobro. Uz maketu ide i nešto PE dijelova koji su nešto ponajbolje što sam imao prilike susresti. Jetkovina je jako debela i voluminozna, pa nema onaj tanki nespretni izgled kad se jednom montira.  Međutim uz malo pomnije promatranje, nije teško uočiti i neke nedostatke. Ručkice i još neki detalji na maketi su zapunjeni, pa sam ih sve izrezao i napravio nove. To nisam mogao sa ovom lopatom i krampom otraga, pa sam u samogradnji od Tamiya epoxy puttya napravio torbu kakvu se često može vidjeti obješenu na VBL-ovima kojom sam barem djelomice pokrio izlivene detalje. Veliki problem je i nekakva glupava folija koja je predviđena za stakla na maketi. To sam zamijenio plastikom bočice od šampona.

 

Slijedeći problem su vinilne gume, pa je kolega dragonlance napravio resinske kopije koje je lakše bojati. Najgori dio makete je podvozje koje je krajnje pojednostavljeno. Rješenje je full samogradnja ili neka improvizacija. Inače, postoji više vrsta vozila. Ja sam izabrao izvidničku verziju s mitraljezom koj je relativno detaljan, ali je vrh zaponjen, pa sam cijev zamijenio medicinskom iglom.

Već dugo imam namjeru pokušati napraviti snijeg, pa je ovo bila super prilika okušati se u tome. Ideja je bila napraviti ljepljiv polumokri snijeg kako bih mogao pokriti barem jedan dio podvozja. Tu je vrlo teško naći mjeru. Maketa je jako mala, pa je vrlo lako pretjeraati. Nisam je htio cijelu zasniježiti da se ne izgubi forma vozila. Recimo da je iz garaže vozilo izašlo na snježnu livadu na probnu vožnju po snijegu. Koliko je uspjelo, prosudite sami.  Snijeg je višeslojni nanos miksa sode bikarbone i drvofixa, a sige su napravljene kombinacijom vrućeg ljepila, drvofixa i superljepila.
Bojano Tamiya bojama – malo miksanima i toniranima. Zastava napravljena od jednog sloja papirnate maramice.

         

Članci na istu temu:

MK Grunf Zona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

“MK Grunf website approved!” – Chuck Norris