F8F Bearcat HobbyBoss 1/48 u radu

Piše: 0viking0

21/05/2015

Nema komentara

Evo mojeg za sada trenutnog projekata. Iako sam imao velike planove popratiti ovo fotografijama, na žalost maketarim po noći i relativno kratko, pa mi se ne da fotografirati… Radije to vrijeme bacim na dodatno maketarenje. No evo nekoliko napomena.

HobbyBoss Bearcat je iznenađujuće dobra maketa. Kao i svaka, ima svoje nedostatke. Izabrao sam Francusku varijantu iz Indokine. To su bili valjda najrazvaljeniji avioni ikad. Što god postoji od weathering tehnika, ovdje se može primijeniti plus, tu je ta neka tipična crvena zemlja.

Zoom set (iako namijenjen za Hobbycraft) rješava sitnice u kokpitu i pojaseve. Najgori dio makete po meni su kotači koje je obavezno potrebno zamijeniti. Ovi zamjenski su True Details. Osim toga, poklopac motora je prekvadratastog oblika. To nije jednostavno srediti da bude baš kak treba, ali malo brušenja po rubu može poboljšati situaciju.

Bearcat_1 Bearcat_2 Bearcat_3

Ono što nije lako srediti su nešto prekratka krila u korijenu… Ja sam dodao tanji stiren između trupa, pa sam dobio mm, ali trebalo bi možda ubaciti još malo, samo to onda dovodi do većih problema u pripasavanju. Ovdje je maketa već u fazi bojanja – sa nešto tamnijom bojom u odnosu na onu koju želim bojati. Sve boje miješam sam.

Bearcat_4 Bearcat_5

Weathering mi je uzeo dosta vremena. Najzahtjevniji mi je ovaj dio gaznih površina gdje se krilo izvan crne površine haba jače od samog gaza. Za weathering sam koristio AK interactive wash…
Namrljao sam površinu sa 3 različita AK interactive washa i muljao uljnim razređivačem i kistom po krilu dok mi nije izgledalo zadovoljavajuće. Poanta je i u korištenju više nijansi kod washa. Jedna nijansa neke boje izgleda prejednolično (ako se gleda zemlju, prašinu ili nešto, ona nikad nema samo jednu nijansu, nego njih beskonačan broj).
Na kraju sam za ove “crne” dijelove koristio olovku za oči, ali nanošenu kistom. Pomalo se ispod svega zagubila, pa treba sve skupa malo pojačati – ponajviše kod ispuha.
Drugi dan kad se sve osuši i ako izgleda preintenzivno, malo se prođe pamučnom krpicom da se ujednači i odstrani višak pigmenta prije fiksiranja nekim lakom.

Bearcat_6 Bearcat_7 Bearcat_10

Osim toga, tu je i ostatak dijelova, kao i podloga. Stavljeni su i kotači koji su veći od ovih iz kutije, pa treba malo prekrojiti noge stajnog trapa da sve legne.

Bearcat_12 Bearcat_13 Bearcat_14 Bearcat_15 Bearcat_16 Bearcat_17 Bearcat_18

 

I evo nas u završnoj fazi. Bearcat je sada naoružan i opasan. Nedostaje ponešto detalja. Više fotki uskoro u gotovim radovima.

Bearcat_21 Bearcat_20

MK Grunf Zona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Kako se glasa žirafa? – Marko Skukan