Goli kuar predstavlja – kotlovina u 23 lagana koraka

Piše: kiki.o.

23/04/2014

8 komentara

Evo kako i obećah, vrijeme je da predstavim svima svoju kotlovinu i način izrade iste pošto me to tražiste u nekoliko navrata. Naravno da ovo nije jedini pravi način (ustvari, nisam nikad niti jeo dvije iste kotlovine, svak radi na svoj način) i disklejmer odmah stavljam da je to onako kako ja to radim. Kome se sviđa, super, a kome ne može se spojit na kiseonik i snažno povuć. Za njih je roštilj koji ćemo objasnit u nekoj od idućih epizoda.

E pa ajmo redom. Popis sastojaka će biti napisan na kraju.

Vodite računa da sve količine i potrebno vrijeme ovisi o veliči tanjura i mesa koji radite. Ovo što navodim je recept za 15ak osoba i zaista veliki tanjur, veći od metra. Za vaš tanjur, treba naravno, manje.

Dan prvi.

1) Otić kupit meso i povrće. Što se mesa tiče ide uglavnom svinjetina (mada sam probao i sa piletinom, ok je, al nije to to) i to: 50% vratine (nije jako suha), 25% carskog mesa i 25% krmenadla (sv.leđa). Možete i neke roštiljske kobasice. Uglavnom, tu sami morate vidjet što više volite i u kojem omjeru vam više odgovara. Još vam treba i luk, paprika (svježa), mrkva, krumpir, paradajz (e sad oćete li onaj iz tetrapaka ili svježi pa sjeckat, kako oćete, ja radio na oba načina, OK oba), pivo, vino i sokovi te kruh (obavezno kruh, puno kruha). Pretpostavimo da češnjak i začine imate kod kuće kao pravi kuar.

2) Nasjeckajte češnjak u posebnu posudu, trebat će vam za mariniranje mesa.

3) Svo meso izmarinirajte, dakle, malo ulja po mesu, pa na to sol, vegeta, paprika (slatka) i obavezno češnjak. Meso se marinira dan ranije kako bi bolje upilo začine. Naravno da se može i radit bez mariniranja mesa dan ranije, al to onda nije to. Jbg uzme dosta vremena, ali je bolji okus na kraju.

Dan drugi. Dan D.

4) Izvucite van kotao (ili samo postolje sa plinom) i tanjur. Stavite mast (bolje) ili ulje (jbg, ako nema masti) i dodajte vode. Slobodno pojačajte vatru dok ne zavri voda.

5) Dodaj 1 mrkvu i pola paprike svježe, izrezane na četvrt ili manjete stavi nekoliko listova lovora. te pričekajte da zavri prije nego li ubacite meso unutra.

kotlovina1

6) Popij pivo.

7) Kada voda zavri, ubaciti unutra meso prema tome koje se najduže kuha (krmenadl, vratina, carsko, pa piletina ili kobasice na kraju). E sada će ovo potrajat pa slobodno drmnite po jednu rakiju. Najbolje domaću šljivu, al poslužit će bilo koja.

8) Smanjite vatru lagano, tako da se meso kuha na laganoj vatri dok ne bude gotovo. E sad koliko je to ne znam ovak napamet al ja bi reko pa barem sat vremena. Za to vrijeme možete u miru popit pivo i razglabat o porno industriji ili koja vam tema već leži. Ne zaboravite dodati vode prema potrebi ukoliko bude potrebe.

kotlovina2

9) Dodati paprike (slatke i ljute), papra i soli. začinite u 2-3 ruke, kako ne bi iz prve pretjerali. Dakle, sad dodajte a onda ćete dodavati još prema potrebi kada ubacite povrće i dobijete toć. Kotlovina mora bit lagano pikantna, ali nemojte pretjerat.

10) Nasjeckajte luk, papriku, mrkvu i paradajz (ako nije onaj iz tetrapaka).

11) Ogulite i krumpir, pa posolite

kotlovina3

12) Kada meso bude gotovo, izvucite ga na rub tanjura, tako da ne kuha vise ali da se održava toplim i lagano se zapeče na rubu tanjura.

13) Stavite unutra sitno nasjeckano povrće (bog blagoslovio pametne ljude iz Boscha koji su izmislili sjeckalicu) i lagano mješajte da se ne primi povrće za dno i zagori. Zato je dobro da to radite sa plinom, jer sad u ovom trenutku možete malo smanjiti vatru, jer će vam na jačoj vatri sigurno zagoriti, pa pripazite ako radite sa drvima.

kotlovina4

14) Rakija.

15) Lagano kuhajte jedno desetak minuta. Nemojte više dolijevati vode (osim ako bude zaista falilo), jer moramo na kraju dobiti saft a ne juhu.

16) Kada se porvrće lagano iskuha, ubacite unutra krumpir. Sad se već ekipa lagano počne okupljat i umakat kruh u taj toć.

kotlovina5

17) Popijte pivo.

18) Cijelo to vrijeme dok je meso na rubu tanjura, možete ga (i preporučljivo je, dapače) podlit ga pivom ili vinom. Ja preporučam vino, ali može i oboje u kombinaciji, nije niti to loše. Naravno, isto vrijedi i za kuhara.

19) Krumpir kuhajte dok ne bude gotov, i dok se cijeli taj saft ne zgusne. Nakon toga, ubacite meso još ponovno u sve to na nekih 3-4 minute samo da upije malo tog safta i da se ponovno ugrije (iako je dovoljno već toplo na rubu tanjura).

kotlovina6

20) Popijte rakiju i dovršite pivo.

21) Poslužite

22) Operite tanjur i spremite opremu za iduću prigodu.

23) Ponovi postupak prvom prilikom 🙂

Da, znam da neki stavljaju još i gljive, grah i slično. Ili čak prvo dinstaju pa kiuhaju u tom saftu. Al eto ovako ja radim već par godina. I još se nitko nije žalio.

Barem ne meni. 🙂

Potrebni sastojci kotlovinu za 15ak osoba:

cca 6 – 7kg mesa + kobasice (cca pola kile po osobi – neki će više neki manje, a neki će pojest više kruha i krumpira nego mesa)
mast (2 -3 veće žlice) ili ulje
1 veća glavica češnjaka (za mariniranje)
3 svježe paprike
5-6 mrkvi onako debljih malo
6-7 većih glavica luka
1 kg paradajza (ili tetrapak ili svježi)
5-6 kg krumpira
5-6 lovorovih listova
par deci vina (bijelo)
par deci piva
slatka paprika, ljuta paprika, papar (može i mljevenog čilija malo), sol
6-7 kruhova

 

Dobar tek,

Zauvijek vaš goli kuar, Kiki

P4040661

MK Grunf Zona

Komentari
 1. trut napisao:

  lažeš napaćeni narod, nisi pištu ni spomenuo

  1. kiki.o. napisao:

   ma kakva pišta 🙂

 2. kokolo napisao:

  ne pišta, piša 😀

 3. Sneki napisao:

  Super si

 4. Pajca napisao:

  A zakaj imaš toliko obleke ako si goli kuhar?

  1. kiki.o. napisao:

   Nešto moram ostavit i za iduće recepte 🙂

 5. Arsen napisao:

  4) Izvucite van kotao (ili samo postolje sa plinom) i tanjur. Stavite mast (bolje) ili ulje (jbg, ako nema masti) i dodajte vode. Slobodno pojačajte vatru dok ne zavri voda.

  5) Dodaj 1 mrkvu i pola paprike svježe, izrezane na četvrt ili manjete stavi nekoliko listova lovora. te pričekajte da zavri prije nego li ubacite meso unutra.

  Pitanje kada zapeces meso iIi ga uopce ne zapeces nego ga sam dinstas dok nebude gotovo????

  1. kiki.o. napisao:

   Ne zapečem ga uopće. Neki ga prvo prepeku na masti, pa tek onda dodaju vodu, može i tako ali realno nema potrebe, dinstas ga dok nije pri kraju, izvadiš na rub tanjura, pa će se tamo još malo zapeć, čisto radi boje….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

“Sve je sranje osim MK Grunfa.” – Konfucije