JetMads SAAB Viggen JA37… 1/32, ogromno, rezinsko, maloserijsko…

Piše: Sasa J

10/10/2022

Nema komentara

Jako volim rezin…još više volim rezinske makete, isto tako volim čudne avione i neobične kamuflaže.

Sad kad smo to izbacili iz sistema, lakše je razumjeti ovaj moj projekt. Kada je JetMads najavio ovaj projekt…tamo još 2020 odmah sam uplatio maketu jer je na 3D slikama izgledala jebeno, dvije godine kasnije konačno mi je stigla u ruke i nakon nepunih 5 mjeseci uspio sam je zgotovit.

 

Da ne idem previše u detalje samo par osnovnih informacija, svi dijelovi su 3D printani, ali na nekom malo lošijem printeru, tako da ima jako puno linija printa. Neki dijelovi (veći uglavnom), su prebrušeni i izliveni u rezinu. Sami proces izgradnje je zahtijevao jako puno kitanja, filanja, krpanja, brušenja, ponavljanja svega navedenog, a neki dijelovi kao kokpit jednostavno nisu mogli biti spašeni od linija printera.

Ajmo malo slika pa idemo dalje prema rekapitulaciji.

Boje korištene su MRP iz serije Švedskih splinter boja, nakon konzultacija sa slikama, iskustvima, forumima i Makijem, odlučio sam malo ublažiti najsvijetlije zelenu i malo potamniti tan. Dali je ovo bio uspjeh ili ne…nije me previše briga jer meni izgleda cool. Da si pomognem sa farbanjem naručio sam maske od DN models i to za splinter i za oznake, znaci sve oznake su špricane (bojom) osim maleckih decala. Slijedeća stvar koju je trebalo promijeniti je naoružanje, jer u kitu dolazi samo ono zeleno trenažno, a tko želi trenažno oružje. Eduard je dobavljač raketa i pripasane su uz minimalne korekcije.

Osim oznaka i raketa, zamijenjene su pitot cijevi, neki dijelovi u kokpitu (HUD, prekidači, neke cijevi, konektori, žice…ugl sitnice). Osim toga ostalo je OOB, isto tako nisam ga htio previše zaprljati, jer volim čiste stvari a posebno ne volim jako isčipane avione, to mi je grdo, a i sve to prljanje mi izgleda kao prikrivanje grešaka…tako da…ovaj Viggen je recimo nov.

Ajmo zadnji set slika.

Sve u svemu ovo je bilo zanimljivo iskustvo i rekao bi ako želite jedno novo iskustvo u sklapanju avio makete uzmite ovog Viggena, ali…teško da ćete ga igdje nabaviti jer je rasprodan skoro odmah po objavi proizvodnje, tako da…ili ebay pa cijena x3 ili…gledajte slike…

Over and out!

MK Grunf Zona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

“Grunfovci su fakat obdareni!” – Brianna i Jenna