Lancia Delta S4, 1/12, Model factory Hiro

Piše: Sasa J

24/10/2016

2 komentara

Ne mogu ja odolit ovim velikim bburago autićima, pa je 037-ca dobila i mlađu sekicu u vidu poslijednjeg Lancia-inog monstruma iz grupe B, ko ne zna šta je grupa B…. evo sa wikija

Group B was a set of regulations introduced in 1982 for competition vehicles in sportscar racing and rallying regulated by the FIA. The Group B regulations fostered some of the fastest, most powerful and sophisticated rally cars ever built and is commonly referred to as the golden era of rallying.[1] However, a series of major accidents, some of them fatal, were blamed on their outright speed and lack of crowd control. After the death of Henri Toivonen and his co-driver Sergio Cresto in the 1986 Tour de Corse, the FIA disestablished the class, dropped its previous plans to replace it by Group S, and instead replaced it as the top-line formula by Group A. The short-lived Group B era has acquired legendary status among rally fans.

 Konkretan bburago je od gore spomenutog pokojnog Toivonen-a, ali sa trke u Monte Carlu gdje je i pobjedio, nekako nisam htio raditi verziju Tour de Corse gdje je poginuo jer ono…malo mi je crnjak.
Maketa kao maketa, ista priča kao i 037, neki dijelovi su bolje izvedeni pa nije bilo toliko krivog pasanja kao kod 037, svejedno nije to Tamiya da će se sve samo sklapat i nakraju kad te sklopove treba spojit u cjelinu da će sve to i pasati…e neće, neće ni za 1mm ni za 2mm a ako je manje od 5mm onda je to do jaja. Doduše neke stvari pašu jako dobro, čak sam se i iznenadio.
Ajmo mi sa slikama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evo je tu sprijeda, sva zatvorena, stavio sam i poklopce na unutarnje farove jer mi je to baš nekako bilo cool, zaljepljeni su sa dvostranom trakom tako da ću ih moći i skinuti kad mi više ne budu cool. Maglenke su pričvršćene samo sa rivetima (kojih sam opet dodao preko 200), tako da i njih mogu skidati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sad malo s bokova, felne su različite, različiti design i različite boje, zašto? Zato jer ih je bolio đoko kako izgledaju felge, a i zato jer su ih se namjenjali u toku sezone, što zbog različitih dimenzija, što zbog toga jer su prezatvorene pa se kočnice nisu hladile, em jedne za snijeg, em jedne za asfalt, em jedne za šljunak, te ja bi crvene, ja bi srebrne, ja bi bijele…i tako to, još uz to je bilo dvije varijante ratkapa, da bi se one kočnice od maloprije bolje hladile, ali toliko su ružne da ih nisam stavljao na maketu, uostalom, svaki stage je bio drugačiji setup sa kotačima, tako da je ovakva kakva je odradila bar jedna stage, a čini mi se da je na zadnjem stage-u bila baš ovakva kakva je na slikama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovako kada se glada izgleda kao da vrata ne pašu, ali, nije tako, naime na ovaj donji dio vrata koji je malo niži je u nekim šljunčanim rally-ima išla neka guma koja je štitila da se baš vrata ne pošmirglaju od ispod a i da sitno kamenje ne uleti u kabinu jer su svi poklopci na autu bili tu samo da bi sponzori imali gdje naljepit svoje boje, naime bolio ih je onaj đoko od maloprije dali sve to pae savršeno ili ne, bitno je da je auto brz, a bio je brz…prebrz.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malo sam je i zvederiro, nije previše, ali čisto da baš nije ko bburago skroz, tako da su dijelovi ispod karoce, sav ovjes, kotači i tako te stvari, malo zaprljanje da se dobije dojam pravog auta, naime, ja baš nekako ne volim kad auto makete izgledaju onako…kao makete, ja volim kad izgledaju kao da su pravi auto.

A sad ono pravo, kao bburago, ajmo sve otvorit…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od ispod ima svega, do zadnjeg detalja, ako nije bilo u kitu, ja napravio pa nadodao. Ovaj put su Hiro i ekipa stvarno dali sve od sebe i prema svim knjigama i slikama koje imam, nije bilo previše toga šta je trebalo dodati, osim žica naravno, lajtunga i takvih stvari, ali sve ostalo je više manje na mjestu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eto, to je to, jedina stvar koja baš strši i ne sviđa mi se baš su ovi valjci ispod auta na kojima zapravo maketa stoji, jer ovjes ne bi podnio težinu makete, morat ću to ofarbat u crno, al svejedno će se vidjeti, nije loše jer se na njih može fiksirati vijak ako se maketa stavlja na neku podlogu, ali za slikanje baš nije zahvalno jer se baš ružno vide.

Dakle sve u svemu, još jedan bburago iz moje radione, ovaj me nije previše namučio, barem što se fit-a tiće, ali da je trajalo…trajalo je.

Malo genitalija

Maketa: Model Factory Hiro, Lancia Delta S4, rally Monte Carlo, 1/12

Boja: Zero Pure brilliant white

Lak: Glasurit 2K

Kevlar decali: Model factory Hiro

Riveti: Model factory hiro, obični alu 0,8mm, obični alu 1,0mm u alu sa washerom 0,8mm

Brdo žica raznih debljina

Auto folija za zatamnjivanje na stražnjim staklima

Over and out….

MK Grunf Zona

Komentari
  1. kiki.o. napisao:

    Ovo je do jaja. Al ono pravo jeben

  2. GregaX napisao:

    Saša, ti si moj idol… Daj kad če ti počet smetat u vitrini, ja se javljam, da je posvojim….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Kako se glasa žirafa? – Marko Skukan