UH-1 MEDEVAC Italeri 1/48

Piše: 0viking0

02/04/2014

Nema komentara

Generalno, u Vijetnamu se moglo susresti mnogo varijanti UH-1 Iroquisa i gotovo se sve mogu napraviti od maketa dostupnih na tržištu. Problem je pak što sve te makete variraju od kriminalno loših do prosječnih. Osobno, htio sam napraviti “Slick” varijantu, odnosno produženog Hueya namijenjenog primarno transportu, ali m ije dugo trebalo da se odlučim za početak izgradnje.
Za napraviti takvog postoje dvije opcije. Stari ESCI i nešto noviji Italeri. Za razliku od većine mišljenja, to nisu iste makete. Obje imaju svoje probleme. Osobno, manje me nepravilnosti na maketama baš ne diraju, pa ih niti neću nabrajati. Najveći problem kod ESCI-ja je to što ima bočna vrata civilne varijante kod koje prozori nisu iste veličine. To je toliko vidljivo da se ne može tako ostaviti (kao da na novi Golf stavimo vrata od “jedinice”). Italeri to ima točno, ali kod njega postoji mnogo drugih problema.
Italeri proizvodi 2 osnovne varijante Hueya AB205/UH-1D/H i AB-212/UH-1N. Naravno, kako bi se što više uštedilo, jedan cijeli sprue im je zajednički što je presmiješno. Time se dovelo do situacije da je u maketi za Vijetnamskog Hueya cijeli interijer i rotor u biti sa puno modernijeg 212. Opet kažem, manje stvari me ne diraju, al ovo je poprilično gadan zez. Naravno, time se dovelo do toga da je fit kriminalan u obje varijante jer je cijeli sprue stvar kompromisa. Također u ovoj kutiji Italeri ima djelomice izmišljene oznake.
I sad Ironija. Iz Italerijeve kutije modela 205 se izuzev interijera mogu napraviti poprilično točni AB-205/UH-1D/H ovisno o korištenim dijelovima. Italerijeva kutija AB212/UH-1N (to je onaj kojeg vozi Rambo) pak ima tu svoju unutrašnjost i rotor sa elisama, ali je zato eksterijer gotovo smiješan. Ima toliko grešaka da ih je i teško nabrojiti. Najveća je TOTALNO pogrešan nos koji je netko u nekoj fazi prijektiranja “okrenuo”. To je nemoguće ispraviti jer se na njega spaja mnogo drugih dijelova. I malo dijete bi vidjelo da sa time nešto nije u redu. Dovoljno da pogleda Rambo II.

Na kraju sam radio sa slijedećim:
Maketa Italeri UH-1D/H 1/48
CMK motor
CMK unutrašnjost
Ponešto detalja iz kutije AB212
Decali mješavina koječega
Puno samogradnje

Fit ovih rezinskih CMK setova je užasan. Niti rezinski, a niti originalni dijelovi nikako ne naliježu. Dosta naporno i komplicirano. CMK resin je dobar, ali mu je sastavnica totalna banana. Bez fotografija originalnog Hueya ne bih ovo mogao složiti.  Još sam ja zakoplicirao sa ovim motorom, rezanjem vrata, rezanjem mrežica kod motora…
Ovo je u svakom slučaju najzahtjevnija maketa koju sam u životu radio. Uglavnom, kako je krenulo, zadovoljan sam da nije završila u smeću. Neke sam stvari mogao i morao bolje napraviti, ali nisam više imao volje.

uh1huey02 uh1huey03 uh1huey04 uh1huey05 uh1huey07 uh1huey09

MK Grunf Zona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

“Ja sam popularan, al ne ko MK Grunf” – Jole